МО Български танци

Асен Павлов

Ръководител методическо обединение Български Танци

Асен Павлов завършва Националното училище за танцово изкуство през 1990 г. с преподаватели доц. Красимир Петров и Стефан Колаксъзов. 1990 – 1992г. танцува в „Ансамбъл на Строителни войски“ и формация „Полиданс“ с хореограф Анатоли Клочков.  От 1992 до 1999 г. е артист-балетист– прима солист в Национален фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев”, работи с хореографите доц. Йордан Янакиев, Тодор Карапчански и Тодор Бекирски. През 1993 г. основава Ансамбъл Чинари – първият частен професионале ансамбъл в България.През 1995г. – основава и ръководи детски фолклорен ансамбъл “Чинарче” към читалище „Христо Ботев“- с. Казичене.От 2000 г. е хореограф на ансамбъл ”Гоце Делчев”- София.През 2002г. – основава студентски танцов ансамбъл към Технически Университет – гр. София.През 2000г. Асен Павлов завършва специалност ”Хореографска режисура” в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. В Националното училище за танцово изкуство започва работа като асистент-преподавател през 1995 г., а от 1999 г. е щатен преподавател по Български танци.От 2011г. е Художествен ръководител на специалност „Български танци“ в НУТИ.

 Асен Павлов е носител на наградите:

 НАГРАДА от „Сдружението на танцовите дейци“ за новосъздадено камерно произведение „Край Вардаро” по музика на К. Владов.НАГРАДА за цялостен принос към фестивала „Пирин фолк“ и танцовото изкуство в България ;”ЗЛАТЕН МЕДАЛ“ от F.E.C.C С с президент Henk Ferdinand Van Der Kroon ;  ”ЗЛАТНА КНИГА” за принос към развитието на българската култура на ансамбъл ”Чинари” от ЕВРОПЕЙСКИ форум на експертите; „СРЕБЪРНА ЛИРА” от „Съюза на българските музикални и танцови дейци“ за принос към танцовото изкуство; „ГРАНД ПРИ“ от Международния фестивал „Алтън Карагьоз“ гр. Бурса – Турция, с представителния ансамбъл на НУТИ – Випуск 2014г.; „ИКАР 2015“ в категория „Вариететно изкуство“ за спектакъла „Траките“; “КРИСТАЛНА ЛИРА” от Съюза на българските музикални и танцови дейци за музикално-танцовия спектакъл “Ние, българите”; „ЗЛАТНА ЛИРА“ по случай 60 години Национално училище за танцово изкуство, както и НАГРАДА от Съюза на българските учители; „ЗЛАТЕН ВЕК“ – печат на Цар Симеон Велики от Министерство на Културата на Република България – за принос в развитието на българската култура; “ЗЛАТНА МУЗА 2018” за спектакъла „Мистичен ритъм“ от Асоциацията на хореографите в България; ПОЧЕТЕН ЗНАК ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – Румен Радев – за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство; “ЗЛАТНА КОБИЛИЦА” – за цялостен принос в популяризирането на нематериалното културно наследство от Национална секция на CIOFF България; Успоредно с преподавателската си ангажираност Асен Павлов се изявява в  широк кръг артистични прояви: изпълнител на главна роля във филма ”Аз, Хамлет” с режисьор Грег Роуч. Хореограф и изпълнител в музикално-танцовите филми – “Четвъртото измерение” и „Друмища български”. Хореограф и солист в спектакъла ”Орфей и Евридика”, “World e-motion”, “Bulgaria se artistica” и “Всички пътища водят към Пауталия”. Хореограф в предаването ”Български уроци” на БНТ. Водещ на фолклорното шоу „Надиграй ме”. Продуцент, хореограф и режисьор на спектаклите: ”Магията на танца”, „Картините на Майстора“,„Болярите на танца“, „Възрожденски разкази“, „Балкански табор“, „Легенда за мистичната златна маска“, „Траките“, „Ние българите“, „Мистичен ритъм“, „25 години Ансамбъл Чинари“. Режисьор на спектакъла „Свят от ритми“ по хореография на Анатоли Клочков. Хореограф и постановчик на първия в историята на специалност БТ на НУТИ ”Изпит концерт” на сцената на театър ”София” с випуск 2005, съвместно с колегите си Кр. Александрова, К. Владов и Г. Якимов. Режисьор и сценарист на спектакъла „Ритмите български”, посветен на 60 години от създаването на НУТИ 04. 05. 2011 в зала 1 на НДК.

Касамакова, хореограф и солист в спектакъла ”Орфей и Евридика” с трупата на Лили Игнатова (2002), хореограф в предаването ”Български уроци” на БНТ, хореограф и постановчик на първия в историята на специалност БТ на НУТИ ”Изпит концерт” на сцената на театър ”София” с випуск 2005, съвместно с колегите си Кр. Александрова, К. Владов и Г. Якимов.

Петя Александрова

След като завършва НУТИ през 1974г. веднага записва ВМПИ – днес Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.през цялото време на своето обучение, работи в ДФА “Тракия”. Първоначално солистка на ансамбъла, а по-късно и балетмайстор. През всичките години активно участва в изграждането на редица премиерни спектакли.
В периода 1982-1983г. прави аспиратски клас в ГИТИЗ “Луначарски” – Москва.
Завършила, ръководи танцовите колективи на Читалище “Васил Левски” и Ел депо “Н.Коларов” при Читалище Божурище. От 1986г. е преподавател в НУТИ по “Български танци”, “Разчитане и запис на танца” и “Теория и методика на специалността”. Дълги години работи и ръководи “Ансамбъла” на НУТИ. Спечелила е два пъти конкурса за камерни танци “Златен Тръндафил”- Казанлък.

Носител на Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци и Златна лира на Синдиката на българските учители.

Мариян Василев Василев е роден на 28,08,1958г в град Плевен.
Завършва Държавно хореографско училище-София през 1977г. в класа на изтъкнатият български хореограф и педагог Димитър Димитров.
Институт за музикални и хореографски кадри –София през 1981г.
Висш музикално педагогически институт – Пловдив през 1990г.
Работи в елитни фолклорни ансамбли в София и страната като:
Главен художествен ръководител на ансамбъл „Дружба“ при дома на културата на МВР.
Ръководител на професионална танцова формация „Алеко“ към „Балкантурист“.


Хореограф на ансамбъл „Средец“.
Хореограф в Академичен фолклорен танцов ансамбъл при Студентски дом на културата – гр.София с главен художествен ръководител академик Иван Тодоров.
Главен художествен ръководител на ансамбъл „Кремиковска младост“ и главен художествен ръководител на танцов ансамбъл-клуб „Кирил Харалампиев“.
От 1984г. е преподавател в Държавно хореографско училище гр.София. В периода 1999 – 2002 година и 2007 – 2011 година е главен учител и художествен ръководител на специалност ‘Български танци” в НУТИ. През цялото това време работи и ръководи ансамбъла на специалността в НУТИ.
През 2002 г. печели конкурс в Министерство на образованието и науката и е делегиран като методист и хореограф в Запорожка област и старши преподавател в Бердянски държавен педагогически университет –Република Украйна.През 2006 година за своя професионализъм е награден с медал и носител на званието ОТЛИЧНИК на образованието на Република Украйна.
След завръщането си от там продължава да работи като старши преподавател и художествен ръководител на специалност ‘Български танци’ в Национално училище за танцово изкуство – гр. София.
През всичките тези близо 40 години Мариян Василев освен като педагог се изявява и като хореограф, автор на редица танцови произведения в професионални и самодейни фолклорни колективи в страната. Той е и носител на редица награди и отличия от фестивали и конкурси у нас и в чужбина.
Носител на ЗЛАТНА ЛИРА на Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2011 г.
През 2015 година печели ГОЛЯМАТА ТАНЦОВА НАГРАДА НА СОФИЯ в категория „Хореография” на новосъздадено произведение.
За изключителен принос в развитието на българската музикална и танцова култура през 2016 г. е удостоен с КРИСТАЛНО ОГЪРЛИЕ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
На годишните фолклорни награди „Радка Кушлева” получава наградата ХОРЕОГРАФ НА 2016 ГОДИНА.
От 02 до 11 май 2018 г. в гр.Пазарджик се проведоха Празниците на професионалното фолклорно изкуство, на които Мариян Василев бе избран да бъде наблюдаващ и на последвалата конференция изнесе доклад на тема „Състоянието на жанра – проблеми и перспективи на професионалното фолклорно изкуство”.
На последният Конгрес на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2018 г. е избран в най-висшият орган на съюза, като член на Контролния съвет.
През 2018 година в категория „ТАНЦОВ ФОЛКЛОР” Мариян Василев бе номиниран и награден с най-високото отличие КРИСТАЛНА ЛИРА – 2018 г. на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Кристина Александрова Александрова
Преподавател по Български танци и Танци на народите

Родена в гр.София, През 1980г. завършва ДХУ /НУТИ/ гр.София, 23 години работи като артист-соло-балетист в Ансамбъла на Строителни войски при ГУСВ, а от 1990г. и като балетмайстор-репетитор.

Участва в творчески колектив при създаването на музикално-танцовите филми за БНТ: „Що съм лудо лудувало” /1995/, „Жив е Българският Бог”, „Шумът на тишината” /1996/. През 2002г. е хореограф на спектакъла „Завръщането на птиците”.

През 2000г. завършва Висшето си образование в АМТИ гр.Пловдив. Там защитава и магистърска степен, специалност БНХ. През 1996г. започва работа в НУТИ гр.София като преподавател по Български танци и Танци на народите. Участва във всички творчески изяви на НУТИ. Автор е на първия изпит-клас-концерт в НУТИ /2005г./. През 2006г. хореограф на спектакъла на нар.артистка Йорданка Кузманова „Лъжливи свете, греховна душо”. През 2010г.- хореограф на танцов спектакъл „Вода и Огън” гр.Монтана.През май е наградена със „Златна лира” за високи педагогически и творчески постижения на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ.

Венета Ценова

Завършва  ДХУ – София през 1992г. в класа на Мария Евтимова. Дипломира се 1996г. със специалност „Хореографска режисура” от АМТИИ – Пловдив във випуска на Проф. Даниела Дженева.
От 1995г. до 2000г. работи в СОУ „Паисий Хилендарски” и  ОУ „Гео Милев” гр. Пловдив, като преподавател по „Хореография”. От  2001г. до момента е преподавател по „Български танци” в НУТИ – София.
През 2006г. участва в създаването и реализирането на Юбилейния концерт – спектакъл, 50 години специалност „Български танци”.
2007г. участва в подготовката и реализацията на тържествения концерт на Ансамбъла на НУТИ, по повод присъединяването на България към Европейския съюз, състоял се в Културния център „The Helix” Дъблин.

Други концертни изяви с Ансамбъла на НУТИ:
2007г. Европалия – Брюксел; 2009г. Москва и Санкт Петербург.
През 2006г. получава награда от Министерство на културата , за принос в развитието на танцовото изкуство.

Антоанета Кирилова Асенова-Данова

Завършва с пълно отличие специалност „Български танци” в Държавно хореографско училище през 1992 година в класа на Мария Евтимова.
Професионалният си път започва като артист-балетист в Държавен Ансамбъл “Пирин” Благоевград, където е дългогодишен солист. Завършва „Хореографска педагогика” с отличие в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, продължава образованието си в АМТИИ – град Пловдив. Работи като дългогодишен хонорован хореограф-педагог в Ансамбъл „Вихрен” към ДНА Благоевград, основател на фолклорна формация „Накит” – град Благоевград, Ансамбъл “Слънце” – град Бобов дол и е главен художествен ръководител на Ансамбъл „Бобов дол” при НЧ „Миньор – 2006”, град Бобов дол.
В периода 2003 – 2010 година е учител по български танци в 49. ОУ „Бенито Хуарес”, град София и хонорован учител в 16. ОУ „ Райко Жинзифов”, град София. В периода 2010-2014 година е педагог по български танци в Национално училище за танцово изкуство – град София, като освен главен специален предмет преподава „Теория и методика на специалността”, „Композиция и импровизация”, „Актьорско майсторство” и участва в изгаждането на спектакъла, посветен на 65-годишния юбилей на училището.


Антоанета Асенова има голям административен опит в изготвянето на учебни програми и проекти на наредби и квалификационни обучения, който придобива като старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в Регионално управление на образованието – София-град. Като такава отговаря и за КОО „Изкуства” и КОО „Бит и технологии”.
Дългогодишен член е на журито на тв предаването,,Надиграй ме” по БНТ 2, сценарист и режисьор на редица общински, национални и международни изяви, проекти и спектакли, телевизионни изяви и филми, автор, сценарист и водещ на множество проекти за съхранение и популяризиране на българския фолклор.
Носител е на почетно отличие от кмета на родния си град Бобов дол за културен деец, допринесъл за славата на града и постигнал високи художествени резултати в страната и извън пределите й.

Анатолий Клочков

През 1975 г. завърши Московски държавен институт по култура с квалификация
„Балетмайстор – педагог”. От 1975 до 2002 работи като балетмайстор в „Ансамбъл на
Строителните войски” – гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. В 1987 награден с Орден „Кирил и Методи” II степен. Балетмайстор е на телевизионните филми (1996) „Що съм лудо лудувало”, Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. През 1999 г. е награден с „Златна лира” на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ. През 2011 г. е награден със „Златна лира” на синдиката на българските учители.

Полина Симеонова Ценова


Средно Специално образование:
2003г. – 2006г. – Национално училище за танцово изкуство, гр. София, специалност “Български народни танци” в класа на Венета Ценова.
Висше образование:

2006г. – 2011г. – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр.Пловдив, специалност “Българска народна хореография”.Квалификация при дипломиране : “Хореограф – педагог”. През 2014г. се дипломира със степен-магистър в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство-гр.Пловдив, специалност „Българска народна хореография”.

Квалификация при дипломиране: „хореограф-режисьор”.

Трудов стаж:

2006г.-2007г.- преподавател по български народни танци в 144-то СОУ „Народни будители”, гр.София.


2007г.-2011г.- артист-балетист в „Нешанъл Арт”, участва в шоу спектаклите на Нешка Робева. Играе в над 300 представления в страната и чужбина, в над 10 страни: Испания,Франция,Русия,Португалия, Босна и Херцеговина и др.
През 2008г. участва в спектакли в сградата на Европейския парламент в Брюксел, както и в централата на ЮНЕСКО в Париж.
През 2009г. участва в концерт на новата сцена на „Большой театър”, гр.Москва, по повод „Годината на България в Русия”.
През 2010г. участва в театрален фестивал „Золотой витязь”, гр.Москва.Спектакълът „Бежанци” печели първо място „Златен диплом”.
2011г.-2018г.- преподавател по български народни танци в танцов клуб „Гайтани”.
От 2011г. до момента е преподавател по български народни танци в Национално училище за танцово изкуство-София.

Станислав Стойков

Кристина Панова

Родена 03.08.1980 година в град София. Завършва Държавно хореографско училище през 1999 година, във випуска на Петя Александрова и Мариян Василев.

Работила в:
Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – Артист-балетист – 1999-2009
Югозападен университет „“Неофит Рилски“, Благоевград – Преподавател във Факултет по изкуствата ,Катедра „Хореография“ – 2009 -2012
Национално училище за танцово изкуство – Учител – 2015 – до момента

Образование и обучение:
Държавно хореографско училище – Артист – танцьор, педагог – 1994- 1999
АМТИИ Пловдив – Бакалавър Хореограф – педагог – 1999 –2003
АМТИИ Пловдив – Магистър по Арт Мениджмънт – 2008

Има 3 ПКС от Софийски университет “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” София, Департамент за информация и усъвършенстване на учители.

Борислав Мутафчийски

Завършва Националното училище за танцово изкуство през 2009 г., специалност “Български народни танци” в класа на Николай Димитров. В периода 2007- 2008 г. става солист при Руския Лицей – София по покана на балетмайстора и педагог Анатолий Клочков. От 2009 до 2018 г. е артист-балетист във Фолклорен ансамбъл ”Пирин”- Благоевград. От 2010 до 2016 г. към Център за Личностно и Творческо Развитие на Децата на Благоевград,
тогава (ОДК) , става помощник хореограф на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка“.
През 2010 г. създава и до днес ръководи Фолклорен клуб за народни хора и танци „Жива вода“.
2014 г. е поканен от директора на Драматичен театър “Н. Й. Вапцаров” и режисьор Рашко Младенов,
да направи танцовата пластика и хореография на комедията от Никола Русев „Как писар Тричко не се
ожени за царкиня Кита, с китка накитена“.

Борислав Мутафчийски завършва през 2015 г.
специалност „Етнология и фолклористика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“.
Защитава дипломна работа на тема „Фолклорен танц и национална култура“.
От септември 2016 е хореограф на Пирински танцов ансамбъл „ВИХРЕН“ към Народно
читалище “Никола Вапцаров – 1866”- Благоевград. Също така през 2016 г. специализира
културна и социална антропология на Югоизточна Европа. Темата на магистърската му теза
е „Танцът в пространството на съвременната социална и културна антропология.
Културен феномен, генезис, функциониране и трансформации“. През 2018 г. специализира в
Centre for Dance Research (CDR) Dnce department at the University of Roehampton – London.
Член е на International Council for Traditional Music and Dance (ICTM)
“Междунроден съвет за традиционна музика и танц“ към ЮНЕСКО, автор на десетките студии и статии
в сферата на изкуството, етнологията, фолклористиката, хореографичта и културната антропология.
В Националното училище за танцово изкуство започва работа през 2018 г.
като редовен преподавател по теоретично обучение.