Ръководство

Ръководство

Бойко Неделчев   

Директор на Национално училище за танцово изкуство – София

Образование:
– Националното училище за танцово изкуство, специалност ”Класически танц”
– Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство –гр.Пловдив, специалност Балетна педагогика и режисура- обр.ст.Магистър
– Специализация в Большой театър – Москва и Грант опера –Париж
– Школа Шотокан Киохан карате І Дан.

Кариера:
– Премиер солист на Национална опера и балет-София и паралелно в Д.Б.Арабеск
– Директор на Балета в Националната опера и балет
– Зам.директор и худ.ръководител в Държавното хореографско училище
– Гл.експерт по балетно и танцово изкуство в Министерство на културата
– Преподавател в НУТИ по класически и дуетно-класически танц

Награди:
– Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за изпълнение на ролите на Спартак и Караиван
– Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за цялостна творческа дейност

Кристално огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци за изключителен принос в развитието на българска танцова култура
– Награда за резултатна педагогическа работа от Националния конкурс за млади балетни изпълнители за 2008г и 2010г.

Гастроли:
– В държави от Европа, Азия и Африка многократно, като артист на Национална опера и балет, Балет Арабеск.

 

Антоанета Кирилова Асенова-Данова

заместник директор

 

 

           Завършва с пълно отличие специалност „Български танци” в Държавно хореографско училище през 1992 година в класа на Мария Евтимова.
Професионалният си път започва като артист-балетист в Държавен Ансамбъл “Пирин” Благоевград, където е дългогодишен солист. Завършва „Хореографска педагогика” с отличие в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, продължава образованието си в АМТИИ – град Пловдив. Към момента е семестриално завършила магистратура „Образователен мениджмънт“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Работи като дългогодишен хонорован хореограф-педагог в Ансамбъл „Вихрен” към ДНА Благоевград, основател на фолклорна формация „Накит” – град Благоевград, Ансамбъл “Слънце” – град Бобов дол и е главен художествен ръководител на Ансамбъл „Бобов дол” при НЧ „Миньор – 2006”, град Бобов дол.
В периода 2003 – 2010 година е учител по български танци в 49. ОУ „Бенито Хуарес”, град София и хонорован учител в 16. ОУ „ Райко Жинзифов”, град София. В периода 2010-2014 година е педагог по български танци в Национално училище за танцово изкуство – град София, като освен главен специален предмет преподава „Теория и методика на специалността”, „Композиция и импровизация”, „Актьорско майсторство” и участва в изгаждането на спектакъла, посветен на 60- годишнината на училището.

В периода 2013-2017 г. Антоанета Асенова работи като старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в Регионално управление на образованието – София-град. Като такава отговаря и за КОО „Изкуства” и КОО „Бит и технологии”. В този период получава голям административен опит в изготвянето на учебни програми, проекти на наредби и квалификационни обучения.

През 2019 г. реализира пътуване на ученици от прогимназиален етап и на деца с изявени дарби от Випуск 2020 на НУТИ в град Хорни Суша, Република Чехия, където са осъществени самостоятелен концерт и участие във МФФ „Ферговани“. През 2019 г. учениците й, заедно с тези на Борислав Мутафчийски стават носители на Голямата награда на Фолклорна танцова панорама с танците „Тракийски закачки“ и „Шопски хора и игри“ по хореогафия на Асен Павлов – художествен ръководител на Специалност „Български танци“ и музика на Кирил Владов. В същата година Антоанета Асенова по линия на ЮНЕСКО взима участие в муждународен културен обмен в град Осака – Япония, където заедно с двама ученици от НУТИ презентира професионалното образование в училището и националното фолклорно богатство на България.

Дългогодишен член е на журито на тв предаването,,Надиграй ме” по БНТ 2, сценарист и режисьор на редица общински, национални и международни изяви, проекти и спектакли, телевизионни изяви и филми, автор, сценарист и водещ на множество проекти за съхранение и популяризиране на българския фолклор.

Носител е на награда за хореография от ММФ „Музите“ – 2007 г.; През 2022 г. е удостоена със  „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцовите дейци в Република България; Пластика „Сова“ и Грамота за принос в столичното образование от РУО – София-град и с грамота и награда на Синдиката на българските учители за принос в българското образование и култура. Носител е на почетно отличие от кмета на родния си град Бобов дол за културен деец, допринесъл за славата на града и постигнал високи художествени резултати в страната и извън пределите й.